Mayonaise ‘110’ - een traditioneel Belgische Mayonaise op grootmoeders wijze

Mayonaise ‘110’: een traditioneel Belgische Mayonaise op grootmoeders wijze

Met onze klassieke Mayonaise en Mayonaise Traiteur hebben we bij Pauwels Sauzen al jaar en dag twee traditioneel Belgische mayonaises. In 2019 hebben we daar nog een derde mayonaise naast gezet: Mayonaise 110. In dit artikel gaan we daarom nog eens dieper in op de vraag ‘Waarin onderscheidt de Mayonaise 110 zich precies?’.

Mayonaise ‘110’ - een traditioneel Belgische Mayonaise op grootmoeders wijze

Mayonaise 110

Zoals we eerdere deze maand al schreven op onze blog, zijn er ondanks het eenvoudige receptuur van een mayonaise toch heel wat verschillende soorten beschikbaar op de markt. Het onderscheid wordt daarbij veelal gemaakt op basis van het type en de hoeveelheid olie en eigeel, de scherpte van de mosterd, het totale vetgehalte en de structuur van de mayonaises.

Het spreekt dan ook voor zich dat onze Mayonaise 110 zich ook precies op die parameters weet te onderscheiden van de twee andere mayonaises in het gamma van Pauwels Sauzen: de klassieke Mayonaise en de Mayonaise Traiteur.

De Mayonaise 110 werd in april 2019 bij Pauwels Sauzen gelanceerd naar aanleiding van onze 110e verjaardag. Het originele nieuwsbericht van toen kan je hier nog eens nalezen. Een verjaardag vieren als die van toen, konden we dan ook alleen maar met een uitzonderlijk product. Met de mayonaise 110 werd dan ook duidelijk verwezen naar onze rijke geschiedenis, niet alleen op gebied van de naam en authentieke verpakking van het product maar ook op gebied van het receptuur ervan. Mayonaise 110 is dan ook een traditioneel Belgische mayonaise zoals die vroeger werd bereid: op grootmoeders wijze.

Grootmoeder

Concreet wordt Mayonaise 110 bereid met het eigeel van vrije uitloopkippen (7.5%), waar onze Mayonaise en Mayonaise Traiteur met scharreleigeel bereid worden. De keuze voor vrije uitloop was bijna evident, aangezien die het beste aanleunt bij de eieren die vroeger gebruikt werden om een mayonaise te bereiden.

Wat de olie betreft, is het type olie dat gebruikt wordt gelijk aan dat van de Mayonaise en Mayonaise Traiteur, namelijk koolzaadolie. Koolzaadolie is rijk aan gezonde Omega 3 en Omega 6-vetzuren en heeft een neutrale smaak, waardoor de andere ingrediënten in het recept niet gedomineerd worden. In de Mayonaise 110 zit echter meer dan 80% koolzaadolie, terwijl dat bij de Mayonaise en Mayonaise Traiteur precies op 80% wordt afgeklokt. Die hoeveelheid zorgt ervoor dat de Mayonaise 110 een zeer romige mayonaise is met een zeer vol, authentiek mondgevoel.

Een derde verschil met onze Mayonaise en Mayonaise Traiteur is het ontbreken van kleurstoffen en bewaarmiddelen. Aangezien grootmoeder zich 110 jaar geleden ook niet kon beroepen op deze toevoegingen, hebben we ervoor gekozen om deze stoffen ook uit de Mayonaise 110 te laten.