“Met de Smoelsaus van Pauwels bereiden wij één van onze populairste snacks”

“Met de Smoelsaus van Pauwels bereiden wij één van onze populairste snacks”

Wie de N33 richting de badstad Oostende neemt, passeert ter hoogte van de afrit Gistel één van de populairste snackbars uit de regio: Lowie Frieton. Deze frituur slash burgerbar heeft in vier jaar tijd een mooie reputatie opgebouwd dankzij een gevarieerd aanbod van verse ‘Lowie Burgers’, allerlei artisanale snacks, een populaire specialiteit ‘maison’ en een ruim aanbod aan Pauwels sauzen.

“Met de Smoelsaus van Pauwels bereiden wij één van onze populairste snacks”

Lowie Frieton

Als student ging Véronique Van Loock een centje bijverdienen bij de Belgische keten van fastfoodrestaurants Quick. Ze bleef er echter langer dan voorzien en bouwde er een lange carrière uit waarin ze zich opwerkte tot District Manager in de regio Gent. De onderneemster in haar bleef echter op haar honger zitten, waardoor ze in 2015 besloot een andere weg in te slaan. “Een Giant van Quick zal namelijk altijd een Giant van Quick blijven”, zegt Veronique. “Om met mijn eigen creativiteit aan de slag te kunnen, moest ik de stap wel zetten om een eigen snackbar te openen. De naam Lowie Frieton was echter een nachtelijke ingeving van mijn man.”

Dat ‘Lowie Frieton’ een kwinkslag is naar het luxemerk Louis Vuitton is een publiek geheim. “Maar het is méér dan alleen maar een kwinkslag”, aldus Véronique. “De naam Lowie Frieton belichaamt ook waar we als zaakvoerders voor staan. We gaan namelijk prat op een kwalitatief en luxueus (lees: uitgebreid) aanbod aan snacks en kleinere gerechten. Daarbij zijn we zeer selectief geweest in de keuze van leveranciers en ingrediënten. Zo kiezen we bewust niet voor de standaard diepgevroren snacks, maar wél voor bereidingen met verse voedingswaren: van Bourgondische bitterballen, verse scampi- en rundsbrochetten tot artisanale gerechten op het menu ‘Lowie’s Stove‘ waaronder stoofvlees, vol-au-vent en een 15-tal Lowie Burgers. Daarnaast promoten we ook nog actief enkele specialiteiten van het huis waarvan we weten dat ze in de smaak vallen bij onze klanten.

”Bij Lowie Frieton doseren we 12 sauzen uit het 5 liter BIB-systeem van Pauwels. Dit is naar mijn gevoel met voorsprong het beste doseersysteem op de markt."

“Met de Smoelsaus van Pauwels bereiden wij één van onze populairste snacks”

Bag-in-box verpakking

Bij de opening van Lowie Frieton in 2015 kon Véronique teren op haar jarenlange ervaring bij Quick. Zo was ze bekend met de belangrijke spelers in de snackindustrie, waardoor ze niet over één nacht ijs ging om haar eigen partners te kiezen. “We hebben vóór onze opstart alle beurzen bezocht, veel sauzen geproefd en veel doseersystemen uitvoerig getest. Dat we uiteindelijk voor Pauwels gekozen hebben, heeft dan ook te maken met de aandacht die er daar is voor het assortiment, kwalitatieve ingrediënten, aantrekkelijke verpakkingen en hygiënische, gebruiksvriendelijke doseersystemen. Het plaatje als B2B-leverancier klopt en sluit aan bij de standaard die we voor onszelf gesteld hebben toen we aan dit avontuur begonnen. Die vaststelling trok ons over de streep.”

Het assortiment Pauwels sauzen bij Lowie Frieton oogt dan ook indrukwekkend. Wie er friet bestelt, kan kiezen tussen Americaine, Andalouse Chef, Brazil, Cocktail, Curry, Hollandse Frietsaus 35%, Hot Mammouth, Mammouth, Pepersaus, Samurai, Smoelsaus en Toscaanse. “We doseren alle Pauwels sauzen uit het 5 liter BIB-systeem“, zegt Véronique. “Naar mijn gevoel is dit met voorsprong het beste doseersysteem op de markt. Door de luchtdichte verpakking blijft de kwaliteit van de producten optimaal. De plastic box schermt ook nog eens de sauszak af van de omgeving, waardoor de hygiëne nooit in het gedrang komt. De dosering met het pompsysteem verzekert bovendien dat alle 12 medewerkers, jobstudent of niet, vakkundig te werk kan gaan. Dat de boxen ook nog eens een leuke sticker meekrijgen, is wat mij betreft de kers op de taart.

"Mede dankzij het succes van Het Julientje is de Smoelsaus van Pauwels, naast de Andalouse, Samurai en Brazil, één van de meest verkochte sauzen in mijn assortiment."

“Met de Smoelsaus van Pauwels bereiden wij één van onze populairste snacks”

Smoelsaus

Lowie Frieton is gelegen op een drukke baan met veel verkeer van en naar de Belgische kust. “Een goede locatie met veel hongerige klanten”, knipoogt Véronique. “Na vier jaar zijn we op die route dan ook bekend geraakt als laatste of eerste stop voor onze op de plaat gebakken Lowie Burgers. Dit zijn rundsburgers die door onze eigen medewerkers zijn bedacht. Ik daag hen namelijk uit om elk een bijdrage te leveren aan het menu. Dat concept zorgt voor een leuke vibe.”

Daarnaast kiest een groot deel van het vaste cliënteel van Lowie Frieton voor één van de specialiteiten van het huis: Het Julientje. “Dit is onze eigen interpretatie van de Gentse snack, bestaande uit een frietje met satékruiden, stoofvleessaus, Smoelsaus, crispy uitjes en stukjes gebakken viandel daarbovenop”, verklaart Véronique. “Het gerechtje is vooral populair bij de vele jongeren die hier passeren. Het is een stevige maaltijd die zowel hartige als zoete smaken bevat, iets wat aanslaat bij de lokale jeugd. Het is dan ook geen verrassing dat de Smoelsaus van Pauwels, naast de Andalouse, Samurai en Brazil, één van de meest verkochte sauzen in mijn assortiment is.”