De geschiedenis van de hamburger

De geschiedenis van de hamburger

Wanneer je je tanden in een sappige hamburger zet, vraag je je dan nooit eens af wie als eerste met het idee van die heerlijke lekkernij kwam? Wij alleszins wel. Daarom doken we, uit pure nieuwsgierigheid, de archieven in en zochten we de feiten even voor je op. Waren het nu weer de Amerikanen, de Duitsers of toch nog iemand anders? Hieronder ontdek je de korte samenvatting van een lange reis door de (ham-)burger…

Hamburger

Snelle hap

De oorsprong van de hamburger dateert uit de 13e eeuw en situeert zich in het Mongoolse Rijk, een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Het rijk bestond voornamelijk uit hongerige strijders die steeds te paard op pad waren. Zij hadden dan ook geen tijd om uitgebreid te eten. Daarom hadden ze steeds een stuk rauw rundvlees tussen het zadel en het paard geklemd. Door de wrijving ontstond na verloop van tijd een mals en plat stuk vlees dat rauw kon opgegeten worden. Dit stukje vlees was het eerste, weliswaar in zeer primitieve vorm, teken aan de wand van de hamburger zoals we die vandaag kennen.

Het idee van het plat stuk vlees werd nadien opgepikt door de Russen. Zij maakten er namelijk kennis mee toen de Mongoolse strijders in Moskou arriveerden. Daar voegde men er voor de smaak nog ui en ei aan toe, waardoor in Rusland de steak tartaar ontstond. De Russen noemden de Mongolen ook wel ‘Tartaren’.

Steak Tartaar

In een later stadium waaide de steak tartaar rond 1600 vanuit Rusland over naar West-Europa. Meer bepaald naar het Duitse Hamburg, wat een belangrijke havenstad was. De bevolking van Hamburg was echter niet zo wild van rauw vlees en besloot het vlees licht te bakken. Deze bereiding kwam buiten de stadsgrenzen bekend te staan als de steak ‘Hamburg stijl’. Deze benaming werd later werd vereenvoudigd tot ‘hamburger’.

De moderne hamburger

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hedendaagse hamburger pas echt toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Het gerecht had op dat moment alleen nog niet de vorm van de moderne burger. Het zoute rundergehakt was namelijk licht-gerookt en er zaten nog broodkruimels en groffe uien doorheen. Dat veranderde echter in de periode tussen 1885 en 1904. Hoe en door wie precies zal echter een raadsel blijven. Algemeen wordt aangenomen dat er klanten geweest zijn die de Steak ‘Hamburg Stijl’ bestelden, maar geen tijd hadden en hem graag onderweg wilden opeten. De kok van het restaurant zou daarom de steak plat geslagen hebben om da baktijd te verminderen en nadien twee boterhammen genomen hebben om de steak te kunnen klemmen ‘on the go’.

Het volledige verhaal, samen met nog enkele andere hamburgerweetjes, wordt verteld in onderstaand filmpje, door zelfverklaard “hamburger expert” George Motz en tekenaar Jorge Corona.