
Snelle hap
De oorsprong van de hamburger dateert uit de 13e eeuw en situeert zich in het Mongoolse Rijk, een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Azië tot Oost-Europa. Het rijk bestond voornamelijk uit hongerige strijders die steeds te paard op pad waren. Zij hadden dan ook geen tijd om uitgebreid te eten. Daarom hadden ze steeds een stuk rauw rundvlees tussen het zadel en het paard geklemd. Door de wrijving ontstond na verloop van tijd een mals en plat stuk vlees dat rauw kon opgegeten worden. Dit stukje vlees was het eerste, weliswaar in zeer primitieve vorm, teken aan de wand van de hamburger zoals we die vandaag kennen.
Het idee van het plat stuk vlees werd nadien opgepikt door de Russen. Zij maakten er namelijk kennis mee toen de Mongoolse strijders in Moskou arriveerden. Daar voegde men er voor de smaak nog ui en ei aan toe, waardoor in Rusland de steak tartaar ontstond. De Russen noemden de Mongolen ook wel ‘Tartaren’.