Hebt u het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een lekker stukje chocoladetaart, een warm plakje appelcake of een verfrissende Dâme Blanche na de maaltijd? Dan behoort u vast tot de club van zoetekauwen die tijdens een diner het dessert verkiest boven het voorgerecht! Ook onze verantwoordelijke Productontwikkeling Wendy Iwens is lid van die club. Zij zet dan ook speciaal voor u de drie zoetste speciaalsauzen in ons assortiment op een rij!
Op nummer drie vinden we onze Smaakmaker van de maand Augustus terug: Brazil. “De Brazil van Pauwels Sauzen is een eerder zachte saus”, aldus Wendy. “Centraal in deze saus staat een frisse ananassmaak. Daarom is deze saus ook perfect geschikt om zomerse gerechten af te werken zoals een frisse salade, een stukje op de barbecue gegrilde kip of gewoon frituursnacks op basis van kip. De Brazil staat echter pas op de derde plaats in onze lijst, omdat er in het receptuur nog twee andere ingrediënten in het oog springen: tomatenpuree en curry. Samen zorgen ze ervoor dat de felle zoete smaak van ananas een kruidig tegengewicht krijgt. De smaakervaring geniet dus het beste van twee werelden: zoet en hartig.”
Dat kruidige tegengewicht zien we niet alleen bij de Brazil terugkomen, maar ook bij de nummer twee in onze lijst met zoete sauzen voor zoetekauwen: Smoelsaus. “Op een andere manier weliswaar, want in onze Smoelsaus is er geen sprake van een fruitige basis in tegenstelling tot de ananas in de Brazil. Wél vinden we in de Smoelsaus aardig wat zoetstoffen terug zoals suiker en aspartaam. Het gevolg is dat de basismayonaise overwegend zoet van smaak wordt om mee te beginnen. Met de toevoeging van een krachtige specerij als kerrie, zorgen we voor de kruidige balans. De typische structuur van de Smoelsaus is dan weer te danken aan de stukjes verse ui die erin verwerkt zitten. De combinatie is heerlijk bij zowat alles: van burgers en friet tot broodjes en andere snacks.”
Ook al zegt men dat over smaken en kleuren niet te twisten valt, toch kan er weinig twijfel zijn over welke van onze speciaalsauzen de zoetste is. “Klopt”, zegt Wendy, “want met maar liefst 22% vruchtvlees van zoete ananas staat onze Hawai op het hoogste schavotje in onze top drie. In het receptuur van deze saus gaat de frisse, zoete ananas met alle pluimen lopen. Er is met andere woorden geen specerij aanwezig zoals kerry of paprika. Ook van hartige stukjes ui, peterselie of tomaat is geen sprake. Door de afwezigheid van deze kruiden, is meteen ook het onderscheid met Brazil en Smoelsaus duidelijk en weet u waarom Hawai de beste zoete saus voor een échte zoetekauw is.”
Pauwels sauzen, dat is pas genieten! (ook voor de zoetekauwen onder ons)