Frituur Lutselus serveert Veganaise op Vegan Mondays

Frituur Lutselus serveert Veganaise op Vegan Mondays

Primeur: de eerste frituur met een volledig veganistisch aanbod in Limburg. Die eer gaat naar Frituur Lutselus in Diepenbeek dat vier maandagen haar deuren uitzonderlijk opent voor veganisten. Zaakvoerder Bjorn Wolfs serveert op die dagen uitsluitend snacks en frietjes volledig vrij van dierlijke ingrediënten én gebakken in plantaardige olie. Ook de Mayonaise is nergens te bespeuren en werd vervangen door Veganaise van Pauwels.

Frituur Lutselus serveert Veganaise op Vegan Mondays

Plantaardige olie

Normaliter is Frituur Lutselus op maandag gesloten. Uitzonderlijk kon men er vorige maandag wél terecht voor een lekker frietje en een boulet. Een maand lang reikt zaakvoerder Bjorn immers ’s maandags de hand naar de veganisten in onze maatschappij en serveert hij uitsluitend veganistisch.

“Normaal zijn we op maandag gesloten, maar nu zullen we vier maandagen op rij frietjes serveren die gebakken werden in plantaardige olie en hebben we enkel snacks zonder vlees, melk of eieren”, zegt Bjorn. “Daarnaast serveren we ook stoofvlees, vol-au-vent en goulash van eigen makelij. Het was mijn neef die me op het idee bracht, want hij is veganistisch en kon nergens frietjes gaan eten”.

Veganaise

Waar veganisten zich normaal gezien enkel naar ketchup kunnen richten, konden Bjorns klanten nu ook Veganaise bij de friet eten. Deze veganaise werd bij Pauwels geproduceerd en is een plantaardige variant op de mayonaise. De smaak ervan benadert die van een echte mayonaise, terwijl de opbouw ervan volledig plantaardig is. “Net zoals bij een klassieke mayonaise zijn de belangrijkste bouwstenen van de veganaise koolzaadolie, water, azijn en mosterd”, klinkt het op de afdeling Ontwikkeling van Pauwels Sauzen. “De belangrijkste uitzondering is het ontbreken van het eigeel, wiens functie wordt overgenomen door alternatieve ingrediënten met gelijkaardige eigenschappen. De smaaksensatie hebben we verder op punt gezet door weloverwogen specerijextracten.”