Looksaus van Pauwels: de Mediterraanse smaak van vakantie

Looksaus van Pauwels: de Mediterraanse smaak van vakantie

Over koude sauzen geraken wij bij Pauwels nooit uitgepraat. Toch zijn er – buiten mayonaise en ketchup – maar weinig koude sauzen die naam en faam genieten over heel Europa. Voor looksaus is dat echter wél het geval, want waar in Europa je je ook begeeft: lokaal staat er altijd wel een lekker looksausje op de kaart, zo ook op die van Pauwels sauzen.

Looksaus van Pauwels: de Mediterraanse smaak van vakantie

Mediterraanse aïoli

Wie vaak op vakantie gaat naar het Zuiden van Europa heeft ongetwijfeld al kennis kunnen maken met de plaatselijke aperitiefhapjes. Een zekerheid op elk tafeltje: stokbrood en een potje huisgemaakte aïoli. Pan con aïoli. De originele aïoli is afkomstig uit Catalonië en wordt langsheen de Middellandse Zee bereid in een vijzel waarin knoflook gemengd wordt met citroensap, grof zeezout en vervolgens druppelsgewijs aangelengd wordt met olijfolie tot de gewenste dikte bereikt is. Een klassieke, huisgemaakte aïoli is sterk van smaak, helder wit van kleur en heeft een glazige, lobbige structuur.

Deze aïoli wordt hoofdzakelijk geserveerd bij salades, koud vlees, vis, pastasalades en als tapa met brood.

Geëmulgeerde Looksaus

Knoflook is, net zoals peper, één van de belangrijkste smaakmakers in de Europese keuken. Dat knoflook een eigen saus heeft, naar analogie met de pepersaus, is dan ook de logica zelve. Knoflook heeft echter geen sterke emulgerende eigenschappen, waardoor de originele aïoli zich moeilijk laat binden, zeker op industriële schaal én met een lange houdbaarheid in het achterhoofd. In veel gevallen herken je een huisgemaakte aïoli dan ook aan de wat lobbige structuur. Om knoflook en olijfolie beter te doen binden, deden de Fransen beroep op emulgatoren zoals eigeel. Zodra die binding gemaakt is, spreken we in het Nederlands dan ook van een Looksaus. Dit is de looksaus zoals die in West-Europa het vaakst op de markt verschijnt en toegepast wordt op broodjes, pita, kebab, shoarma, dürüm etc. In het Frans lopen de vertalingen ‘Aïoli’ en ‘Sauce à l’ail’ dan weer een beetje door elkaar.

Op het eerste zicht heeft een geëmulgeerde Looksaus veel weg van een mayonaise. De reden daarvoor ligt natuurlijk in de gelijkaardige kleur en structuur. Toch gaat die vergelijking in geen geval op. Een looksaus mag dan wel geëmulgeerd worden met eigeel, toch ligt dat eigeelgehalte met 3,1% bij Pauwels veel lager dan bij mayonaise (+5%). Ook de smaak van de gebruikte olie en vooral het oliegehalte is over het algemeen verschillend. De Looksaus van Pauwels kent een koolzaadoliegehalte van 35%, waar een traditionele mayonaise voor 80% uit olie bestaat: een wereld van verschil. Een mayonaise is bovendien geler van kleur, terwijl looksaus door het lagere vetgehalte witter is. Het belangrijkste verschil zit natuurlijk in de smaak door 1,2% pure knoflook en 0,65% knoflookpoeder. In de Looksaus van Pauwels zit ook 0,2% peterselie. Daarvan wordt gezegd dat dit kruid de nadelige werking van knoflook op de adem tegen gaat, al is peterselie in hoofdzaak toegevoegd aan het receptuur omwille van de smaak en het kleuraccent.

Looksaus van Pauwels: de Mediterraanse smaak van vakantie

Verpakking

Voor de eigenaars van pita- en kebabzaken is looksaus waarschijnlijk één van de belangrijkste sauzen. Gezien het belang van looksaus voor die ondernemers bieden we bij Pauwels onze Looksaus aan in de volledige waaier aan verpakkingen en doseersystemen. Zo is er voor elke toepassing een passend formaat.

Voor de snackbars waar sauzen mee op tafel gezet worden, bieden we de 500ml tafeltubes aan. Dit is de kleinste verpakking in het assortiment. Het grote broertje, de tubes van 1 liter, is dan weer op maat van de kleine verbruikers. Voor het medium verbruik zijn er de 3L PET bokalen die gebruikt kunnen worden met een handige drukpomp. De grootverbruiker vindt zijn gading in de 5L BIB (zie foto – tweede van rechts) en de 10L emmers, allen beschikbaar mét pomp.