
Zuiderse smaken
De Toscaanse Saus is in de eerste plaats een romige saus op basis van koolzaadolie, azijn en scharreleigeel. Ze is licht getomateerd met een puree van zongerijpte tomaten, wat meteen ook de belangrijkste reden is voor haar geel-oranje kleur. Verder vormen augurk op sap en een bloemkoolmoes mee de basis van deze unieke speciaalsaus.
Op gebied van smaak is de Toscaanse Saus zowel zoet, hartig als pittig. De zomerzoete ondertoon komt verder uit de toevoeging van suiker en honing. Ui en knoflook zorgen voor een hartig tegengewicht. De kruiding van de Toscaanse Saus is dan weer vooral pittig. Mespuntjes van Sambal Oelek en paprika prikkelen de tong net voldoende om dat intrigerende vleugje pit mee te geven achteraan in de keel.
De combinatie van al deze ingrediënten maakt van de Toscaanse Saus een saus die zich perfect laat combineren met kip. Daarnaast is ze ook uiterst geschikt om te gebruiken op broodjes, wraps en burgers. In de foodservicemarkt zien we deze saus dan ook vaak als topping op een zomerse kipburger of een broodje pulled chicken. Een derde toepassing zien we vooral bij aardappelproducten, waar de fans van zoete sauzen zoals onze Smoelsaus of Brazil ook deze Toscaanse Saus gewoon bij de frietjes nemen.