Tartaarsaus en ravigote - wat zijn de verschillen

Tartaarsaus en ravigote: wat zijn de verschillen?

Tartaarsaus behoort tot het kransje klassieke sauzen die iedereen kent. Of toch bijna iedereen, want soms worden kunnen uw fish & chips onbewust geserveerd worden met een ravigotesaus erbij. In dit artikel gaan we dieper in op de gelijkenissen en de verschillen.

Tartaarsaus en ravigote - wat zijn de verschillen

Tartaarsaus of remoulade

Tartaarsaus, soms ook ‘remoulade’ genoemd, is een klassieke saus uit de Franse keuken die net zoals een mayonaise bereid wordt op een basis van olie, azijn en eigeel. Daaraan worden ingrediënten als mosterd, kappertjes, stukjes augurk en tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en/of peterselie toegevoegd. Bij sommige huisgemaakte bereidingen gaat er soms ook wat ansjovis doorheen en kleine stukjes hardgekookt ei. Voor onze Tartaar de Luxe hebben wij gekozen voor een bereiding met groffe ui, bieslook en peterselie. De Tartaar Traiteur is dan weer een bereiding met fijne stukjes ui, peterselie en kervel.

In de verse keuken onderscheidt tartaar zich van een remoulade op basis van de toevoeging van stukjes hardgekookt ei. Op industriële schaal wordt dit echter nooit gedaan en worden de termen tartaar en remoulade door elkaar gebruikt worden. ‘Remoulade’ wordt vooral in Nederland gebruikt, waar Vlamingen eerder de voorkeur geven aan ‘Tartaar’. Daarnaast kan een saus ook als ‘remoulade’ bestempeld worden wanneer de saus wat geler is door de toevoeging van kerrie of piccalilly. Op die manier wordt er echt afgeweken van de klassieke ‘sauce tartare froide’ die oorspronkelijk door de Fransen werd uitgevonden.

Tartaarsaus en ravigote - wat zijn de verschillen

Ravigote

Net als Tartaar of Remoulade is ook Ravigote een klassieke Franse saus. Het grote verschil schuilt echter in de basis van de saus. Ravigotesaus wordt namelijk gemaakt op basis van een vinaigrette van olie en azijn – en dus geen mayonaise gebonden met eigeel. Daaraan wordt toegevoegd: fijngesnipperde, kappertjes – soms ook augurk – en de gekende waaier aan tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en peterselie.

Waar een Tartaar door haar hogere vetgehalte een vastere saus is, is ravigote over het algemeen wat lopender. De saus wordt dan ook vaak als dressing gebruikt.