
Mayonaise
Mayonaise is een koude saus op basis van olie en eierdooiers, op smaak gebracht met azijn, citroensap en/of mosterd. Het is een emulsie van plantaardige olie in water, waarbij de eidooier als bindmiddel optreedt en de olie laat binden met het water en de azijn. Naast de typische kleur is vooral het vetgehalte de meest typerende eigenschap van mayonaise. Een mayonaise vereist immers een minimaal vetgehalte van 70%, terwijl het minimaal gehalte eigeel 5% dient te bedragen. Sauzen die niet aan deze percentages voldoen, mogen bijgevolg ook niet als een mayonaise bestempeld worden.
Over de oorsprong van de mayonaise bestaan diverse verhalen. De bekendste is afgeleid van een verhaal dat zich afspeelde in de havenstad Mahon op het Spaanse Eiland Minorca. Na de verovering op de Britse vloot tijdens de 7-jarige oorlog in 1756, maakten de Fransen er een saus voor het avondmaal. Omdat er geen room voorhanden was, werd er geëxperimenteerd met olie en ei. De saus werd ‘mahonese’ genoemd, later verbasterd tot mayonaise.