Chorizo croquetas met Andalouse

  • Snel

Kaaskroketjes, garnaalkroketjes of rundsvleeskroketjes: iedereen is gek van kroketten, van bij ons tot in Spanje! Met dit receptje gaan we echt helemaal de Zuiderse toer op en zorgen we voor een beetje pit met chorizo in een krokant jasje en een streepje Andalouse van Pauwels.

Ingrediënten
1 Portie
  • 1 wit gelatineblaadje
  • 1 g ongezouten boter
  • 1 g bloem
  • 1 ml rundsbouillon
  • 1 ml witte wijn
  • 1 el verse bieslook
  • 1 el peterselie
  • 1 g chorizo
  • 1 ei
  • 1 g paneermeel
  • Pauwels Andalouse
Bereiding
  1. Voor je begint met de roux, leg eerst het gelatineblaadje in koud water en bekleed een ovenschaal met huishoudfolie.

Voor de roux

  1. Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Wanneer de boter volledig gesmolten is, voeg dan de bloem toe en roer goed door en laat even garen zonder aan te branden
  2. Voeg nu witte wijn toe en roer de roux daar tot er weer een egaal mengsel is gevormd. Doe daarna hetzelfde met een scheutje slagroom en vervolg deze stap met runderbouillon tot een mooie ragout ontstaat.
  3. Hak de chorizo, peterselie en bieslook fijn, voeg toe aan de roux en roer opnieuw goed door. Haal de pan van het vuur.
  4. Haal de gelatineblaadjes uit het water, knijp goed uit, voeg deze toe aan de ragout en roer goed door totdat de gelatine helemaal opgelost is.
  5. Verdeel de ragout over de ovenschaal en bedek met huishoudfolie. Zet deze zo’n 2 uur in de koelkast en wacht tot de ragout voldoende stijf is om er kroketten mee te vormen.

Paneren

  1. Wanneer de ragout klaar is, zet je drie kommetjes klaar: één met bloem, één met geklopte eieren en één met paneermeel. Haal de ragout voorzichtig uit de schaal en verwijder de huishoudfolie. Snijd de ragout met een mes in gelijke blokjes en vorm ze met de handen om tot een balletje. Haal alle balletjes nu één voor één door de bloem, het eimengsel en het paneermeel. Zet ze 30 minuten in de vriezer om opnieuw te laten opstijven.
  2. Haal ze nadien weer uit de vriezer en dompel ze nog een keer in het ei en het paneermeel zodat de kroketjes zeker overal een jasje gekregen hebben. Indien ze niet overal bedekt worden, zullen ze openbarsten tijdens het frituren. Zet de kroketten na de tweede laag nog even terug in de vriezer voordat je ze gaat frituren. Zo kunnen ze een laatste keer opstijven gedurende minstens een kwartiertje.

Frituren

  1. Verwarm de friteuse op 180° en dompel de kroketjes voorzichtig onder. Let op dat er voldoende ruimte voor de kroketjes om rondom krokant te worden en er geen twee kroketjes aan elkaar kleven. Frituur de kroketten zo’n vier minuten tot ze goudbruin zijn.
  2. Haal de kroketjes uit de friteuse, laat even uitlekken op keukenpapier en serveer nadien met een potje Andalouse van Pauwels. ¡Queaproveche!

Tip: Met onze Andalouse Chef geef je dit gerechtje nog wat meer pit