“Mijn klanten houden van Pauwels Ketchup”

“Mijn klanten houden van Pauwels Ketchup”

Frituur ’t Pleintje is al 31 jaar een begrip op de linkeroever van de Schelde in Zwijndrecht. Eind jaren ’80 was ’t Pleintje nog een echt frietkraam op het Kerkplein, maar 2 verhuizen later is deze frituur geëvolueerd tot een bloeiende zaak in een modern pand langs de N70. Het enige wat overeind gebleven is na al die jaren is hun oog voor kwaliteit, hygiëne en hun vertrouwen in Pauwels sauzen. Wij zochten eigenaars Dirk en Hermine op voor een goed gesprek.

Testimonial frituur

Van frietbarak naar moderne frituur

Wie de voordeur van Frituur ’t Pleintje opent, merkt meteen dat Dirk en Hermine ervaren ondernemers zijn. De vitrinekast aan de inkom staat immers vol met foto’s van hun eerste frietkraam uit 1988 met daarnaast de vermelding “Beste Frituur van Antwerpen 2017 & 2018“. Het is de samenvatting van de lange weg die ’t Pleintje heeft afgelegd gedurende meer dan 30 jaar.

In 1988 nam de toen 23-jarige Dirk Cordemans samen met zijn vrouw Hermine Backeljauw hun intrek in hun eerste frietkot. “Ik was toen nog schrijnwerker, maar we besloten om een echte frietbarak over te nemen tussen de cafeetjes en discotheken op het Zwijndrechtse Kerkplein”, steekt Dirk van wal. “Toen de tramlijn in 1999 werd doorgetrokken, moesten we noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek voor onze barak. Met nog een verhuis tussendoor duurde het uiteindelijk tot 2009 vooraleer we een eigen stuk grond kochten en begonnen met de bouw van de moderne frituur van onze dromen.

"Het assortiment van Pauwels wordt zeer gesmaakt door onze klanten, in die mate zelfs dat van merk veranderen me niet in dank afgenomen zou worden door mijn klanten."

Testimonial frituur

Loyaliteit

Gedurende meer dan 31 jaar in het vak hebben Dirk en Hermine al heel wat woelige watertjes doorzwommen. “Voor veel ondernemers in onze branche is verhuizen toch niet zonder gevaar”, zegt Dirk. “Maar dankzij de loyaliteit van onze klanten hebben we die moeilijke periode kunnen doorstaan. In dit nieuwe pand heb ik me wat meer ruimte toegeëigend om te bakken, maar met een kleine 50 zitplaatsen betalen we het vertrouwen van onze klanten nu terug in comfort.”

Loyaliteit is dan ook iets wat Dirk en Hermine heel belangrijk vinden. Zelf kozen ze 25 jaar geleden al voor Pauwels sauzen, een keuze die ze zich nog niet beklaagd hebben. “Ik denk zelfs dat die keuze heeft bijgedragen aan het succes van onze zaak”, gaat Dirk verder. “Het assortiment van Pauwels wordt zeer gesmaakt door onze klanten, in die mate zelfs dat van merk veranderen me niet in dank afgenomen zou worden door mijn klanten. Men is hier grote fan van de Andalouse, Ketchup en Curryketchup van Pauwels sauzen. Daarnaast neem ik ook standaard Mayonaise, Mammouth, Samurai, Frietsaus, Americaine, Toscaanse, Brazil en Pickels af. Met de nieuwe Jalapeño Mayonaise serveer ik momenteel ook een haute friture suggestie: favo fisherman. Met deze opgewaardeerde fish & chips probeer ik mijn klanten te verrassen en dat appreciëren ze altijd wel.

"Eenvoudig, onderhoudsvriendelijk en hygiënisch: de 5 liter BIBs zijn met voorsprong het beste doseersysteem op de markt voor mij."

Bag-in-Box

Dirk is niet alleen blij met zijn keuze voor Pauwels omwille van de smaak, maar evenzeer omwille van de verpakking die hij hanteert. Op drukke dagen zit de zaak immers helemaal vol en schuiven de mensen soms aan tot buiten.

“En dan moeten we snel en efficiënt kunnen werken”, zegt Dirk, “zonder slordig te worden. In die optiek zijn de 5 liter BIBs met voorsprong het beste doseersysteem op de markt. Niet alleen zijn ze heel eenvoudig om mee te werken, de boxen laten zich heel snel vervangen en zijn enorm onderhoudsvriendelijk. Maar het beste aan de BIBs vind ik de hygiëne. De saus zit in een vacuümzak die ervoor zorgt dat de saus niet in aanraking kan komen met iets van buitenaf. Daardoor blijft de saus puur en behoudt ze haar kwaliteit ook langdurig. Hygiëne vind ik heel belangrijk in de horeca en die BIBs beantwoorden perfect aan mijn hoge eisen. Bovendien staat zo’n rode reeks ook gewoon heel mooi in mijn zaak.

"Dat we drie jaar op rij mooi scoren in De Beste Frituur van Vlaanderen is een mooie erkenning. Ik denk dat onze kracht voornamelijk ligt in de vriendelijkheid van onze mensen en in de hygiëne."

Testimonial frituur

De Beste Frituur van Vlaanderen

De evolutie die Dirk en Hermine gemaakt hebben, kwam er niet zonder slag of stoot. “Wij hebben zeker moeilijke momenten gekend”, vertrouwt Dirk ons toe, “maar dat dezelfde klanten ons twee verhuizen later nog steeds bleven opzoeken maakte het allemaal de moeite waard. De kindjes die vroeger vanuit de buggy ons frietkot bezochten met mama en papa, komen ondertussen zelf als ouders hun wekelijkse portie friet halen. Dat is toch een eerlijke blijk van vertrouwen.”

In 2017, 2018 en 2019 werd Frituur ’t Pleintje in Het Nieuwsblad verkozen tot Beste Frituur van Antwerpen en behaalde het de derde plaats in het eindklassement van De Beste Frituur van Vlaanderen.”Drie jaar geleden was ik er niet mee bezig, maar onze klanten kwamen zelf zeggen dat ze gestemd hadden. Toen ben ik het beginnen volgen. Dat we drie jaar op rij mooi scoren, is eveneens een mooi bewijs dat we goed bezig zijn. Ik denk dat onze kracht voornamelijk ligt in de vriendelijkheid van onze mensen en in de hygiëne. Ik ben namelijk zeer gesteld op de algemene netheid in mijn zaak. De keuze voor de BIBs van Pauwels kadert ook perfect in dat plaatje.”