“Wij volgen de richtlijnen voor een traditionele Belgische mayonaise”

“Wij volgen de richtlijnen voor een traditionele Belgische mayonaise”

Sinds de vernieuwing van de mayonaisewet in de zomer van 2016 moet een mayonaise een minimaal vetgehalte hebben van ‘slechts’ 70% en een eigeelgehalte van 5%. Daarmee werden de richtlijnen voor de productie van mayonaise aanzienlijk versoepeld. Bij Pauwels heeft die vernieuwde wetgeving onze filosofie echter niet veranderd en houden we vast aan de traditionele bereiding.

Mayonaisewet 2016

Meer dan 60 jaar lang moest Belgische mayonaise volgens de toenmalige Mayonaisewet verplicht 80% vetstof en 7,5% eigeel bevatten. Daar kwam verandering in toen Koning Filip van België op 26 mei 2016 het nieuwe Koninklijk Besluit ondertekende. De nieuwe Mayonaisewet, die op 12 juni 2016 van kracht ging, zorgde ervoor dat sauzenproducenten mayonaise mochten maken met slechts 70% vetstof en 5% eigeel. Een versoepeling van de richtlijnen dus.

Het oude Koninklijk Besluit zorgde ervoor dat Belgische producenten in een benadeelde positie dreigden te komen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Door de Europese regels over de interne markt konden de buitenlandse producenten hun producten vrij op de Belgische markt plaatsen. Zij konden voordien in ons land dus wél minder vette (en dus goedkopere) mayonaise verkopen. Voortaan zijn de normen voor Belgische mayonaise gelijk aan die van onze buurlanden.

Frituur

Traditioneel Belgische Mayonaise

De nieuwe Mayonaisewet versoepelt dus de richtlijnen voor de productie van Mayonaise. Ze maakt een nieuw onderscheid, namelijk dat tussen ‘Belgische mayonaise’ die onder de nieuwe wetgeving valt en ‘Traditioneel Belgische mayonaise’ die volgens de traditie gemaakt wordt.

“De nieuwe mayonaisewet heeft echter geen impact op de standaarden die we bij Pauwels hanteren”, zegt Sales Manager Joeri Vandermeeren. “Wij hechten veel belang aan de smaak, de structuur en de algemene kwaliteit van onze sauzen. Voor een Mayonaise is het vetgehalte belangrijk om die kenmerkende smaaksensatie te bekomen. Daarom zullen we aan de samenstelling van onze Mayonaise ook niets veranderen. Met 7,5% eigeel en meer dan 80% vetstof zit onze Mayonaise dan ook in de categorie ‘Traditioneel Belgische Mayonaise‘ en daar zijn wij fier op.”