Andalouse: onze smaakmaker in maart

Andalouse: onze smaakmaker in maart

Loop een Belgische frituur binnen en de kans is groot dat er een grote emmer Andalouse staat te blinken in de toonbank. Verrassend is dat niet, want Andalouse is toch één van de belangrijkste koude sauzen om te serveren bij friet (en zoveel meer). Maar hoe Andalusisch is Andalouse nu precies? En waarmee wordt Andalouse precies bereid? In maart helderen we de mysteries rond deze veelzijdige smaakmaker één voor één op en beginnen doen we met dit artikel.

Andalouse: onze smaakmaker in maart

De Andalusische keuken

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Andalouse wel degelijk een puur Belgische saus. Dat betekent echter niet dat er geen buitenlandse invloeden bij kwamen kijken. Het wordt immers algemeen aangenomen dat Andalouse geïnspireerd werd op de Andalusische keuken…

Volgens sommigen werd inspiratie gehaald bij de salsa brava, een pikante dipsaus op basis van mayonaise, paprika, tomatenpuree en chili. Salsa brava is een populaire dip in heel Spanje, maar toch vooral in Andalusië waar ze traditioneel geserveerd wordt bij gebakken aardappelen of “patatas bravas” (foto), de bekende tapas. Anderen verwijzen dan weer naar de gazpacho-soep als inspiratiebron, een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat. Deze soep wordt vooral in Andalusië gegeten waar het gewoonweg te warm is voor een hete soep. Hoe dan ook: in beide gevallen is de link naar Andalusië zo klaar als een klontje wat de bedenker ervan aanzette om de saus om te dopen tot ‘Andalouse’.

Tomaat en kruiden

De Andalusische keuken mag dan wel de inspiratiebron geweest zijn, toch verschilt de Andalouse zoals wij die kennen zowel in kleur als in smaak van een salsa brava en een gazpacho. Zo wordt Andalouse steeds opgebouwd met tomaat en tomatenpuree, terwijl de genoemde inspiratiebronnen ook met paprika of andere groenten worden bereid. Daarnaast staan ook azijn, mosterd, koolzaadolie (49,5%) en scharreleigeel (4,2%) op de ingrediëntenlijst van elke Andalouse. Deze mix wordt vervolgens opgewerkt met o.a. een geheime specerijenmix met pepers en worcestersaus. De typische kleur van Andalouse wordt verkregen met wat bietenrood en karamel.

Deze bereiding maakt van onze Andalouse een veelzijdige saus die perfect past bij gerechten met rood vlees, frietjes of een saté. Ook bij gefrituurde snacks, burgers en hot-dogs kan onze Andalouse geserveerd worden.

Kleine en grote verpakking

Naast Mayonaise en Ketchup is Andalouse de derde saus die we bij Pauwels Sauzen aanbieden in iedere verpakking. Dat toont meteen ook het belang van deze saus aan voor ons én voor onze klanten: een verpakking op maat van elk gebruik. Zo is onze Andalouse beschikbaar in tubes van 500ml en 1 liter voor klein verbruik, in middelgrote verpakking van 3 liter PET bokalen en 5 liter Bag-in-Box alsook in 7.5 liter en 10 liter voor de grootverbruikers.