
De Andalusische keuken
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Andalouse wel degelijk een puur Belgische saus. Dat betekent echter niet dat er geen buitenlandse invloeden bij kwamen kijken. Het wordt immers algemeen aangenomen dat Andalouse geïnspireerd werd op de Andalusische keuken…
Volgens sommigen werd inspiratie gehaald bij de salsa brava, een pikante dipsaus op basis van mayonaise, paprika, tomatenpuree en chili. Salsa brava is een populaire dip in heel Spanje, maar toch vooral in Andalusië waar ze traditioneel geserveerd wordt bij gebakken aardappelen of “patatas bravas” (foto), de bekende tapas. Anderen verwijzen dan weer naar de gazpacho-soep als inspiratiebron, een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat. Deze soep wordt vooral in Andalusië gegeten waar het gewoonweg te warm is voor een hete soep. Hoe dan ook: in beide gevallen is de link naar Andalusië zo klaar als een klontje wat de bedenker ervan aanzette om de saus om te dopen tot ‘Andalouse’.