Beste Frituur van Vlaanderen

De Beste Frituur van Vlaanderen ligt dit jaar in Vlaams-Brabant

Opnieuw heeft Vlaams-Brabant de eer om de beste frituur van Vlaanderen te huisvesten dit jaar. Een deskundige jury heeft zich ondergedompeld in een smakelijk bad van frietjes, stoofvlees, burgers en diverse snacks en heeft unaniem gekozen voor De Halte in Orsmaal-Gussenhoven. Het verhaal van deze bekroonde frituur begon met een origineel plan om pralines te verkopen, maar nam een onverwachte wending.

Frituur De Halte is de verdiende winnaar

Langs de Oude Steenweg richting Luik, te midden van Sint-Truiden en Tienen, bevindt zich De Halte. De naam verraadt al dat deze frituur ooit dienstdeed als treinstation. Nadat de spoorlijn verdween, heeft het gebouw diverse onsuccesvolle bestemmingen gekend. Boeren zouden zeggen dat het een onvruchtbare grond is waar niets op groeit. Desondanks slaagden Raf Mottie en Kurt Journée, een stel dat 18 jaar samen is, erin om hier al die jaren een bloeiende frituur te runnen.

Een late switch in carrière, vertelt Raf: “Ik was een autoverkoper en Kurt verkocht sanitair. Hij wilde zelfstandig worden voor zijn veertigse. In eerste instantie overwogen we om Leonidas-pralines te verkopen. Tot we op een zaterdagavond op stap gingen met Bruno en Wesley, van frituur B&W in Scherpenheuvel. Begin gewoon een frituur zeiden ze. De volgende ochtend waren we al op zoek naar een locatie, met een kater”.

Het oude stationsgebouw in Orsmaal-Gussenhoven vonden Raf en Kurt eigenlijk te groot en in slechte staat. Maar de locatie was wel triple A, zoals dat heet: langs een drukke steenweg met voldoende parkeergelegenheid. Vanaf dag één was het meteen druk.

In eerste instantie stond Raf achter de kassa, maar hij hield de klanten te lang aan de praat. Nu neemt Kurt de kassa, de verse gerechten en de snacks voor zijn rekening. “Kurt zorgt ervoor dat de kassa vol is. Ik maak ze ’s avonds leeg”, vertelt Raf met een knipoog. “Ik doe de frieten en de PR. De mensen komen hier blijkbaar niet alleen voor het eten, maar ook voor ons”. Vol-au-vent, stoofvlees, balletjes in tomatensaus, alles is vers bij De Halte mede dankzij Kurt die een bakkerij-hotelschool heeft gevolgd.

Al vijf jaar lang zijn Raf en Kurt, dankzij de frituur, 24 uur per dag onafscheidelijk, met uitzondering van maandag, de vaste sluitingsdag. Op die dag trekt Raf eropuit met zijn paarden en koets. Het feit dat ze nu de beste frituur zijn, lijkt voor hen bijna ongelooflijk. Zeker voor Raf, die aanvankelijk twijfelde of hij de jury wel wilde ontvangen toen hij het telefoontje kreeg dat De Halte werd uitgeroepen tot de beste frituur van Vlaams-Brabant. “Ik voelde me vereerd, maar ik sta niet graag in de belangstelling. Bovendien ben ik geen fan van verliezen. Maar kijk, het loont om mee te doen. Dankzij onze ouders, ons personeel en onze klanten staan we hier. Zonder hen waren we nergens.”

De prijs werd uitgereikt door de jury, smulpaap William Boeva, de winnaar van vorig jaar Eddy Cresens, radiomaker Ken Siereveld en Nieuwsblad-journalist Tom de Leur. De Halte in Linter mag zich nu kronen tot de Beste Frituur van Vlaanderen en wint daarbij 1.000 euro van het Nieuwsblad, promotiemateriaal en een jaar gratis mayonaise van Pauwels. Benieuwd wat de doorslag gaf? Lees hieronder het rapport van de jury.

KLEINE FRIET MET TARTARE

4,5/5

"Bestaat dat, Instagram-frieten? Deze grote frieten zien er zo mooi uit. Ze zijn iets harder, maar erg goed van smaak."

STOOFVLEES

5/5

"Dit stoofvlees op basis van wijn komt van de traiteur, maar ze kruiden het hier zelf bij. Een succesrecept, want dit in onklopbaar: pittig van smaak, romig en mals."

CRISPY CHICKEN BURGER

4,5/5

"Een burger op basis van kipfilet tussen een chili bun-broodje met barbecuesaus, krulsla, tomaat, ei en rode ajuin. Dat is scoren, want de smaken raken. Ze kunnen hier wat met burgers, want de cheeseburger met zwarte paper en cheddar kaas is mogelijk nog lekkerder."

VEGETARISCHE BICKY BALLS

3,5/5

"Drie soorten bitterballen met binnenin het Bicky-sausje: dit is een valse, droge noot. Ze hadden beter hun vegetarische spaghetti geserveerd, want die maken ze zelf."

VOL-AU-VENT

5/5

"Slim van deze jongens om hun zelfgemaakte vol-au-vent uit te spelen. Die is gewoon te lekker voor woorden. Goed gekruide balletjes, malse kip, verse champignons en een smeuïge saus om uit te lepelen. Klasse!"

SFEER EN GEZELLIGHEID

4,5/5

"Salle d'attente, staat er boven de ingang van dit pittoreske gebouw; dit was vroeger dan ook een stationsgebouw. Omgeven door een weids landschap en uitgerust met een grote parking: geen wonder dat hier zelfs mobilhomes halt houden. Binnen heb je in alle richtingen uitzicht."