De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

De herontdekking van Mammouth, de eerste échte snacksaus

Wie aan een lekker frietje van de frituur denkt, denkt meteen aan mayonaise, ketchup, samurai en andalouse. Voeg daar wat ons betreft ook maar meteen Mammouth aan toe. Deze saus is namelijk één van de fundamenten van onze Belgische frietcultuur en leeft anno 2021 ook helemaal op aan de zijde van de meest recente snacktrends.

De eerste echte snacksaus

Het is 1960 en de frikandel of curryworst doet zijn intrede in de Belgische snackmarkt. In geen tijd ontpopt de snack zich als één van de meest verkochte snacks in België en Nederland. De gladde afwerking maakte van de frikandel op dat moment immers een unieke snack in de markt. Eenmaal een gevestigde waarde kreeg de populariteit echter nog een extra impuls door de ontwikkeling van Mammouth-saus.

De Mammouth-saus, ook bekend als Frikandelsaus of Mammoet, werd speciaal ontwikkeld om te serveren bij de frikandel. Onder het motto “Geen Bert zonder Ernie”, werd er jarenlang ook geen frikandel meer verkocht zonder Mammouth. De Frikandel Mammouth is daardoor ook meteen de voorloper van de “Curryworst Speciaal” met mayonaise, ketchup en gesnipperde ui. De gelijkenissen zijn alleszins treffend. Net zoals mayonaise wordt Mammouth namelijk gekenmerkt door een basis van koolzaadolie en eigeel. Daarnaast is Mammouth net zoals ketchup ook een getomateerde saus met ook knapperige stukjes ui en curry erin verwerkt.

De rol die de Mammouth-saus als eerste échte snacksaus gespeeld heeft in de opmars van de Belgische frietcultuur valt dus zeker niet te onderschatten. Een plaats naast Mayonaise, Ketchup, Andalouse en Samurai is daarom zeker te rechtvaardigen.

Mammouth 2.0

Anno 2021 mag de Curryworst Speciaal dan wel vaker besteld worden dan de “Frikandel Mammouth”, toch leeft de eerste échte snacksaus in de Belgische frituurmarkt momenteel helemaal op onder impuls van de huidige snacktrends.

1. De nieuwste foodtrends

Zo serveren ondernemers hun huisbereide hamburgers namelijk graag met een intrigerende speciaalsaus. Die zorgt er namelijk voor dat de hamburger van het huis toch net wat exclusiever wordt. Naast een Barbecuesaus of Jalapeño Mayonaise valt de keuze daarbij regelmatig op Mammouth die zich uitstekend laat combineren met runds- en kipburgers.

Daarnaast ontwikkelt Mammouth zich ook als een uitstekende speciaalsaus om creatieve frietcombinaties af te werken. Dergelijke Loaded of Dirty Fries onderscheiden zich namelijk door de veelheid aan intrigerende smaken, kleurrijke combinaties en verrassende ingrediënten. Een combinatie met Mammouth-saus is daarbij zeer succesvol, zowel op esthetisch gebied als op smaak.

2. Takeaway pita/kebab

Als laatste zien we ook dat de pitabars de populariteit van Mammouth momenteel extra aanwakkeren. Van alle foodservicekanalen komt dit segment, waar takeaway altijd al een belangrijk onderdeel van geweest is, volgens de prognoses mogelijk het meest ongeschonden uit de huidige gezondheidscrisis.

Die tendens vertaalt zich ook in de consumptie van Mammouth en onze pikantere variant Hot Mammouth. De combinatie van de gewone Mammouth met pitabroodjes, kebabschotels en kapsalons is altijd al een succesformule geweest. Hoe vaker de consument bij de pitabar bestelt, hoe meer Mammouth er dan ook geconsumeerd wordt. Daarnaast mag het voor een groot deel van de pitaliefhebbers vaak ook wat pikanter zijn. Sauzen als Samurai, Pili Pili en ook onze Hot Mammouth zijn er dan ook erg geliefd.