Een knapperig bakresultaat met de frituurvetten van Pauwels Sauzen

Een knapperig bakresultaat met de frituurvetten van Pauwels Sauzen

Een goed frituurvet is belangrijk, want het bepaalt mee de smaak en de knapperigheid van je frietjes en gefrituurde snacks. Sommige frituristen zweren bij het traditionele ossewit, terwijl anderen de voorkeur geven aan plantaardige varianten of aan een mix van dierlijke en plantaardige vetten. In dit artikel laten we je dan ook kennismaken met de frituurvetten van Pauwels Sauzen.

Een knapperig bakresultaat met de frituurvetten van Pauwels Sauzen

Oranje mixvet

Pauwels Sauzen biedt verschillende soorten vast frituurvet aan. Vaste frituurvetten worden gemaakt van dierlijke vetten, zoals ossewit, of van (geharde) plantaardige oliën zoals raapolie, palmolie of zonnebloemolie. “Er zijn vandaag heel wat frituristen die kiezen voor 100% dierlijke vetten”, zegt Raf Colson, vertegenwoordiger van Pauwels Sauzen in Limburg. “Dat is vaak een keuze voor de typische, vaak ook nostalgische, smaak die dat vet meegeeft aan de frietjes. Er is echter ook een keerzijde van de medaille, want 100% rundvet wordt sneller afgebroken bij verhitting en heeft dus een kortere levensduur. De friturist moet daarom dat vet vaak verversen.”

Een prima alternatief voor 100% rundvet is een mixvet, een mengeling van dierlijke en plantaardige vetten. “Er is daarom veel vraag naar ons Oranje Mixvet. Dat is samengesteld uit 65% rundvet en 35% gedeeltelijk geharde palmolie”, zegt Raf. “Dit mixvet koppelt de smaak van rundvet aan de voordelige eigenschappen van plantaardige vetten. Dierlijke vetten bevatten in verhouding namelijk meer verzadigde vetzuren dan plantaardige vetten. Verzadigde vetzuren zijn wat moeilijker te verteren door het lichaam, waardoor frietjes gebakken in dierlijk vet nog al eens zwaar op de maag kunnen liggen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Daarnaast hebben plantaardige vetten een langere levensduur. Dat maakt mixvet een gepast vet voor iedere professionele gebruiker die hoge eisen stelt aan zowel smaak, gebruiksgemak en houdbaarheid. ”

Een knapperig bakresultaat met de frituurvetten van Pauwels Sauzen

Plantaardige vetten

De andere vaste frituurvetten in het gamma van Pauwels Sauzen zijn het Blauwe Frituurvet en het Groene Frituurvet. Bij beide vetten gaat het om 100% plantaardige vetten, maar de samenstelling verschilt.

Het Blauwe vet is samengesteld uit palmolie en raapolie. Daarnaast is het vet voorzien van een antioxidant dat specifiek de levensduur van het vet bevordert. Dit zorgt voor een hoog rendement. Door de 100% plantaardige samenstelling is dit vet ook makkelijk verteerbaar. Het Groene vet, ook plantaardig dus, is dan weer voor 100% samengesteld uit palmolie. Dankzij die samenstelling is het smeltpunt van dit vet lager en is het sneller op temperatuur. Bovendien heeft dit vet een laag gehalte aan transvetzuren van minder dan 1%.

“Plantaardige vetten als het Blauwe en Groene frituurvet van Pauwels Sauzen winnen steeds meer aan populariteit”, weet Raf. “De kwaliteit van deze vetten is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar ook het stijgende aanbod aan vegetarische en veganistische snacks heeft een impact. Wie de lijn van veggie en vegan ook in zijn bakproducten wil doortrekken, doet er namelijk goed aan om ook plantaardig vet in huis te halen.”