
Oranje mixvet
Pauwels Sauzen biedt verschillende soorten vast frituurvet aan. Vaste frituurvetten worden gemaakt van dierlijke vetten, zoals ossewit, of van (geharde) plantaardige oliën zoals raapolie, palmolie of zonnebloemolie. “Er zijn vandaag heel wat frituristen die kiezen voor 100% dierlijke vetten”, zegt Raf Colson, vertegenwoordiger van Pauwels Sauzen in Limburg. “Dat is vaak een keuze voor de typische, vaak ook nostalgische, smaak die dat vet meegeeft aan de frietjes. Er is echter ook een keerzijde van de medaille, want 100% rundvet wordt sneller afgebroken bij verhitting en heeft dus een kortere levensduur. De friturist moet daarom dat vet vaak verversen.”
Een prima alternatief voor 100% rundvet is een mixvet, een mengeling van dierlijke en plantaardige vetten. “Er is daarom veel vraag naar ons Oranje Mixvet. Dat is samengesteld uit 65% rundvet en 35% gedeeltelijk geharde palmolie”, zegt Raf. “Dit mixvet koppelt de smaak van rundvet aan de voordelige eigenschappen van plantaardige vetten. Dierlijke vetten bevatten in verhouding namelijk meer verzadigde vetzuren dan plantaardige vetten. Verzadigde vetzuren zijn wat moeilijker te verteren door het lichaam, waardoor frietjes gebakken in dierlijk vet nog al eens zwaar op de maag kunnen liggen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Daarnaast hebben plantaardige vetten een langere levensduur. Dat maakt mixvet een gepast vet voor iedere professionele gebruiker die hoge eisen stelt aan zowel smaak, gebruiksgemak en houdbaarheid. ”