Harissa: een pittige smaakmaker uit de Noord-Afrikaanse keuken

Harissa: een pittige smaakmaker uit de Noord-Afrikaanse keuken

Het geheime ingrediënt van een typisch Marokkaanse stoofpot? De kans is groot dat die eer weggelegd is voor Harissa, een mix van pikante specerijen die voor heel wat pit zorgt in tal van Noord-Afrikaanse recepten. Maar waaruit bestaat harissa dan juist? En waarvoor kan je het als ondernemer in foodservice precies gebruiken? Wij leggen het uit.

Harissapasta in Noord-Afrika

De Noord-Afrikaanse keuken staat erom bekend erg gekruid te zijn. Of je nu een couscous met lamsspiesjes, een pittige tajine met kalkoen of een stomende döner kebab voorgeschoteld krijgt: met de kruiding zal ongetwijfeld kwistig omgesprongen zijn!

De meest gebruikelijke kruidenmengsels in de Noord-Afrikaanse keuken zijn Ras el Hanout en Harissa. De oorsprong van die laatste vinden we terug in Tunesië. Daar wordt harissa als een pikante pasta bereid met tomaten, (gedroogde) rode pepers, knoflook en komijn. Naargelang de streek wordt de pasta aangevuld met specerijen als karwij, koriander of geroosterde paprika. Gezien de kruidige samenstelling wordt harissapasta hoofdzakelijk gebruikt om meer pit te geven aan soepen, marinades, stoofpotjes, vlees- of visgerechten en zowel warme als koude sauzen.

Burger foto

Harissa als koude snacksaus

Omdat harissapasta zo typerend is voor de Noord-Afrikaanse keuken vonden we het bij Pauwels belangrijk om onze klanten te voorzien van harissa als koude snacksaus. Sinds begin 2017 beschikken we daarom over onze eigen Harissasaus.

In het receptuur van deze saus vinden we o.a. 35% harissapasta terug. Mede daardoor behaalt deze saus ook de maximale score van 3 pepertjes op onze Hot Scale. Daarmee is deze saus vooral weggelegd voor de liefhebbers van pikante snacks. Harissa doseer je trouwens best altijd met gezond verstand. Zo kan je bijvoorbeeld een stevige scheut harissa doorroeren in een stoverij of gebruiken als marinade. Harissa is ook geschikt om in kleinere hoeveelheid te gebruiken als dip voor fingerfood of als spread voor deegwaren, al dan niet gemengd met yoghurt of mayonaise. Voor de echte helden kan je harissasaus ook rechtstreeks serveren op een broodje met kip, gehakt of falafel.

Hot summer actie

Wist je al dat we bij Pauwels dit jaar onze 110e verjaardag vieren? Reden genoeg voor ons om een mooie traktatie te voorzien voor onze klanten! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze hete zomeractie waarmee je voordelig een assortiment pikante Pauwels sauzen in je zaak kan halen?

Registreer je nu voor onze Hot Summer-actie en geniet de hele zomer lang van 3+1 op 6 pikante sauzen uit ons gamma: Harissa, Hot Mammouth, Andalouse Spéciale, Jalapeño Mayonaise, Romeo’s Saus Speciaal en Pepersaus.