Om maximaal rendement uit je sauzenarsenaal te halen en bijgevolg ook verspilling tegen te gaan, is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum op het etiket van onze sauzen juist te interpreteren. Er bestaan namelijk twee soorten vervaldata en dat zorgt vaak voor verwarring. Welke datum Pauwels hanteert en wat die precies betekent leggen we u graag uit in dit artikel.
In de voedingsindustrie worden twee verschillende soorten vervaldata gehanteerd. Zo is er enerzijds de datum van minimale houdbaarheid en anderzijds die van de uiterste consumptiedatum. In het eerste geval spreken we over Ten minste Houdbaar Tot (THT). In het tweede over Te Gebruiken Tot (TGT). Een belangrijk verschil, al heeft onderzoek aangetoond dat voor de gemiddelde Belg het verschil tussen beide vervaldata niet heel helder is. Die onwetendheid kan nochtans nare gevolgen hebben inzake voedselveiligheid.
THT wordt normaliter gebruikt voor langer houdbare producten zoals conserven, gedroogde en diepgevroren producten, chocolade, droge koekjes, pasta, rijst, drank etc. Snel bederfelijke producten krijgen dan weer het vaakst een uiterste consumptiedatum mee (TGT). Voorbeelden zijn onder andere vlees, vis, kant-en-klaarmaaltijden, gesneden groenten, verse soepen en vruchtensappen. Deze voedingsmiddelen kunnen namelijk al kort na de uiterste consumptiedatum een onmiddellijk gevaar opleveren voor uw gezondheid. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer verkocht noch geconsumeerd worden.
Koude sauzen horen thuis in de groep van langer houdbare producten. Om de houdbaarheid van onze Pauwels sauzen aan te duiden, hanteren we dan ook een vervaldatum Ten minste Houdbaar Tot (zie foto). Dergelijke aanduiding betekent dat Pauwels sauzen als fabrikant garandeert dat de sauzen tot en met die datum van onberispelijke kwaliteit zijn en veilig geconsumeerd kunnen worden wanneer ze ongeopend zijn. Dit uiteraard op voorwaarde dat de producten ook in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking op geen enkele manier beschadigd is.
Wanneer die THT verstrijkt en het product nog steeds ongeopend is, treden er langzaam toch verschillen op in smaak, kleur en geur. “Dit betekent echter niet dat het product ook meteen een gevaar vormt voor de gezondheid”, zegt Hoofd Productontwikkeling Wendy Iwens. “Het betekent wél dat wij als producent niet meer garant staan voor de kwaliteit van het product nadat de vervaldatum verstreken is. Daaruit volgt dat ‘Ten minste Houdbaar Tot’ ook betekent dat wie de saus nog opent en serveert nadat de vervaldatum verstreken is, dat doet op eigen risico en daarbij aan de hand van de eigen zintuigen goed moet inschatten of het product nog geschikt is of niet. In geval van twijfel adviseren wij ten strengste om het product niet te serveren.”
Opmerking: zodra het product geopend is, wordt geadviseerd om de saus binnen de maand te consumeren en niet meer naar de houdbaarheidsdatum te kijken.