Ooit was hij de koning van de Ijstijd. Gelukkig leeft de herinnering aan de mammoet voort in onder meer een heerlijke saus die net als het dier een gigantische voetafdruk heeft achtergelaten, figuurlijk weliswaar. In een typische wintermaand als januari schijnen we dan ook met veel plezier ons licht op de samenstelling en toepassing van wat een iconische saus is voor de snacking-industrie: Mammouth.
Waar de jongere garde vandaag vaak naar een andalouse, curry of samurai grijpt, weten de ouderen onder ons dat het de mammouthsaus was die vroeger als derde populairste saus geserveerd werd in de frituur – naast mayonaise en ketchup. Door het alsmaar stijgende aanbod aan speciaalsauzen deelt de mammouthsaus die populariteit nu met de andere speciaalsauzen in het aanbod. Toch neemt dat niets weg van de erkenning die deze smaakmaker verdient, want een saus zoals mammouth: zo is er maar één.
Traditioneel wordt mammouth gegeten met een frikandel. Het is ook in die combinatie dat deze saus in de beginjaren furore maakte. Deze saus werd toen gebruikt als afwerking voor frikandel die dezelfde naam droeg. Daarom ook dat mammouth hier en daar omschreven wordt als frikandelsaus. Aan het recept van die allereerste mammouth van toen werd over de jaren heen trouwens maar amper gesleuteld. Deze saus is immers goed in zijn eenvoud. Het meest complexe aan deze saus? De schrijfwijze, want naast frikandelsaus of mammoetsaus kozen we bij Pauwels Sauzen voor de variant met ‘ou’.
Mammouth is een kruidige saus met een solide basis van mayonaise en tomatenpuree. De typische smaak wordt verkregen dankzij de toevoeging van uitjes, knoflook, paprika, suiker en specerijen met als belangrijkste de gele kerrie. Qua smaak leunt mammouth dan ook naar de zoetere kant van de tabel. De uitjes spelen daarin een belangrijke rol. Toch steekt aan het einde de kerrie sterk de kop op, waardoor de saus niet ten voeten uit als zoet ervaren wordt. Traditioneel wordt mammouth dus gegeten met een frikandel. Over de jaren heen werd de toepassing echter uitgebreid naar rechtstreeks op de friet of tussen broodjes, wraps en als dip bij finger food.
De mammouth van Pauwels Sauzen is beschikbaar in drie soorten verpakking. Voor ondernemers met een klein verbruik adviseren wij de tubes van 1 liter. Grote verbruikers worden bediend aan de hand van de 3 liter PET potten, beschikbaar met of zonder handige pomp. Daar waar mammouth veelvuldig over de toonbank gaat, is onze 5 liter Bag-in-Box de beste keuze.
Heeft u vragen over onze Mammouth? Neem dan contact op met ons commercieel team. Zij helpen u graag verder.