Pauwels blikt voorzichtig vooruit

Pauwels blikt voorzichtig vooruit

Er is licht aan het einde van tunnel, want op 8 juni mag de Belgische horeca haar deuren weer (gedeeltelijk) openen. In dit artikel blikken we alvast eens voorzichtig vooruit op hoe onze geliefde horecasector zou opveren na enkele zeer moeilijke maanden.

Maart - juni

Zoals elk jaar is de periode maart – juni cruciaal om het jaar rendabel te kunnen maken. En laat dat nu net de start geweest zijn van een periode vol zware maatregelen.

Dat staat ook te lezen in het meest recente rapport van Foodservice Alliance, het kennisnetwerk van de Belgische horeca dat marktinformatie vertaalt in glasheldere rapporten. “In veel subkanalen van het horecasegment wordt het verschil tussen een boekjaar met winst of verlies bepaald tussen begin april en eind mei. Tien weken lockdown – of meer – levert dan ook een horrorscenario op met een verlies van naar schatting meer dan 4 miljard euro omzet voor de totale horecasector “, aldus het rapport.

Daarmee valt volgens Foodservice Alliance zowat één vijfde van de totale jaaromzet in het water. Sommige segmenten krijgen het daarbij zeer hard te verduren, terwijl andere minder schade oplopen. Het rapport maakt dan ook onderscheid tussen verschillende segmenten in de horeca. Bij Pauwels Sauzen staan we graag even stil bij twee van die segmenten. Enerzijds het segment Quick Service Resto (frituren, broodjeszaken, burgerzaken, pita/kebabzaken) en anderzijds Event Catering als belangrijk specialisme in foodservice én in onze Belgische cultuur.

Pauwels blikt voorzichtig vooruit

De digitale reddingsboei

Vanop afstand houdt Sales Manager Foodservice Joeri Vandermeeren de vinger aan de pols. Hij probeert zoveel mogelijk contact te houden met grossiers en eindklanten in het hele land. “Op die manier hebben we toch een duidelijk zicht op de situatie gekregen”, aldus Joeri. “Deze coronacrisis is een harde klap voor de hele horeca. Dat is duidelijk. Desondanks toonden heel wat klanten zich inventief, veerkrachtig en flexibel waar mogelijk. De strikte maatregelen werden binnen het snacking segment snel opgevolgd door nieuwe -noodzakelijke- initiatieven.”

Joeri stelde dan ook vast dat verschillende ondernemers zich in no-time klaar stoomden voor de omschakeling naar online verkoop, take away en een aanpassing van afhaalmogelijkheden binnen hun zaak. “Allemaal noodzakelijke initiatieven die ervoor zorgen dat er, afhankelijk van zaak tot zaak, toch nog redelijke omzetten gedraaid kunnen worden”, zegt Joeri.

“Spijtig genoeg zullen er tijdens deze crisis ook in ons segment slachtoffers vallen. Daar moeten we eerlijk in durven zijn”, gaat Joeri verder. “Toch koester ik een stille hoop dat voor de meeste ondernemers deze periode overbrugbaar kan blijken. Zo doet het mij plezier om te zien dat, ondanks dat onze commerciële mensen beperkt operationeel waren, zij toch merken dat nieuwe opstarters, nieuwe initiatieven, zich aanbieden. Het lijkt er dan ook op dat dit segment het minst geschonden uit de strijd zou kunnen komen.”

Events & frietkotcultuur

De gedachte dat de Belg zijn frietjes, broodjes, snacks etc. niet snel de rug zal toekeren, is daarnaast voor Joeri ook een pleister op de wonde. “Onze frietkotcultuur is uniek in de wereld. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de Belgen snel weer hun vertrouwde snackgewoonte zullen oppikken zodra dat weer volledig toegelaten wordt. Frituren, broodjeszaken, pitazaken etc. zijn laagdrempelig van aard en zullen wellicht als eerste kunnen profiteren van de herwonnen vrijheid. Het rapport van Foodservice Alliance bevestigt dat ook en verwijst naar de veerkracht van dit segment na de crisis van 2008.”

“Uiteraard beseffen wij ook dat onze Pauwels Sauzen naast de Quick Service Resto’s ook de weg vinden naar verschillende andere segmenten, waar momenteel minder rooskleurige vooruitzichten zijn op korte termijn “, zegt Joeri. “Denk bijvoorbeeld aan Event Catering zoals bij sportwedstrijden, festivals, concerten en andere culturele evenementen die evenzeer deel uitmaakt van die typisch Belgische snackcultuur. Het schrappen van events in de zomer is dan ook een streep door de rekening van dit segment. Wijzelf zien normaliter dat er in deze periode heel wat sauzen geconsumeerd worden bij alles wat samenzijn in grotere groepen betreft. Dat zal dit jaar een heel ander beeld zijn. We kijken uit naar het moment waarop alle segmenten, wel of niet in aangepaste vorm, terug operationeel zijn.”