Smashburgers - de nieuwste trend in hamburgerland

Smashburgers: de nieuwste trend in hamburgerland

Je hamburger helemaal plat drukken terwijl je ‘m bakt: het lijkt doodzonde, maar in werkelijkheid is het de nieuwste trend in hamburgerland. De voordelen van deze smashburgers? Snelle service, krokante randjes, een intensere vleessmaak én spek voor de bek van onze Bag-In-Box-sauzendispenser.

Smashburgers - de nieuwste trend in hamburgerland

Smashburgers

Wie een normale (verse) hamburger bereidt, gaat meestal aan de slag met een mooi rond of ovaal vormpje waarin het gehakt samengedrukt wordt. Doordat de burgers zo netjes voorgevormd zijn, blijft het gehakt goed samen en gaart de burger ook gelijkmatig. Het resultaat: een mooie, symmetrische hamburger voor in de boekjes. De laatste nieuwe burgertrend daarentegen gooit dat principe volledig overboord. Bij een smashburger leg je simpelweg een handje grof gehakt rechtstreeks op een hete bakplaat. Met een plat mes druk je nadien het gehakt zo hard mogelijk aan op de bakplaat. Hoe platter het gehakt en hoe willekeuriger de burgervorm, hoe beter.

Dergelijke geplette hamburgers werden in 2007 reeds uitgevonden door de Amerikaanse restaurantketen ‘Smashburger’. Oprichter Tom Ryan – met een verleden bij onder meer Pizza Hut en McDonald’s – wou met de keten de hamburger heruitvinden met een unieke smaak en bereidingswijze. “Met een naam als smashburger zetten we meteen onze sterke punten in de kijker”, aldus Ryan. “Uit de benaming blijkt dat voor deze geplette burgers een ambachtelijke bereidingswijze geldt, met een ruwe, natuurlijke benadering. Het is bovendien die uitzonderlijke benadering die ervoor zorgt dat jongeren zich aangetrokken voelen door deze burgers met een hoekje af.”

De mailliard-reactie

Smashburgers zijn dus niet per se nieuw. Wat echter wél nieuw is, is de hernieuwde populariteit ervan bijna 15 jaar na de uitvinding. De vele afhaaltentjes uit San Francisco en Los Angeles zien in de smashburgers namelijk een product dat zich uitstekend leent tot snelle service en takeaway. Het geplette gehakt is namelijk snel gaar waardoor men op korte tijd (bijvoorbeeld tijdens de middagpauzes van grote bedrijven) heel wat porties kan bereiden.

Het succes van de smashburgers in Amerika zit echter ook in de unieke smaak ervan. Door de burgers te pletten, gaart het gehakt in het eigen vet en dat zorgt op zijn beurt voor extra smaak. Bovendien korst het geplette gehakt overal goed aan, waardoor de smashburger ook zeer krokant wordt.

Daarnaast is er nog zoiets als de Mailliard-reactie. Dit is de reactie van natuurlijke suikers op eiwitten die optreedt onder invloed van hoge temperatuur. Het is deze reactie die verantwoordelijk is voor de typische geur, kleur en smaak van een product. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van een broodkorst, krokant gebakken spek, gebrande koffiebonen etc. Bak je gehakt op hoog vuur, dan krijg je veel sneller en heviger te maken met die herkenbare baksmaak dan wanneer je gehakt vanaf het begin op lage temperatuur zou garen. Doordat je het gehakt plet, creëer je ook meer oppervlakte voor de Mailliard-reactie. Kortom: meer smaak. Bovendien is de smashburger snel klaar, waardoor het vlees niet uitdroogt en het vocht in de burger blijft zitten.

Smashburgers - de nieuwste trend in hamburgerland

Smashburgers en Belgische sauzen

Wanneer we zelf op onderzoek trekken om na te gaan in welke mate de smashburger zich al heeft kunnen doorzetten in België, komen we hoofdzakelijk uit bij één hamburgerzaak in Brussel: Rambo. Opvallend: deze zaak opende nog maar zeer recent de deuren, in januari 2021 om precies te zijn. Een hamburgertent dan nog, in een sector met tal van concurrenten. Het is op z’n minst een gedurfde zet, maar de ondernemers zijn helemaal overtuigd van de smashburgers.

Of de smashburger dus ook in ons land op weg is naar eeuwige roem? Dat zal nog moeten blijken, maar een creatieve manier om je burgermenu nieuw leven in te blazen, dát is het zeker. Bovendien liggen er nog tal van mogelijkheden om de typisch Amerikaanse smashburger een eigen twist te geven. Zo zou je het aanbod aan smashburgers kunnen uitbreiden met tal van echte Belgische sauzen. In Amerika beperkt men zich namelijk vaak tot ketchup en mosterd, terwijl wij als sauzenliefhebbers meteen heel wat andere, smakelijke combinaties kunnen maken. Met meer dan 40 verschillende smaken in ons assortiment, is er natuurlijk keuze te over. Uit eigen ervaring kunnen we echter al met zekerheid zeggen dat onze vier hamburgersauzen, Hot Mammouth, Andalouse, Barbecue, Barbecue Snack, Jalapeño Mayonaise, Mammouth, Pepersaus, Américaine én Samurai perfect samengaan met die unieke, rokerige smaak van een crispy smashburger.

Als je aan de hand van dit artikel de smaak van een smashburger helemaal te pakken hebt gekregen, zal je snel merken dat je ook nood hebt aan een snelle en hygiënische sauzendispenser. Het BIB-systeem van Pauwels (foto) is in dat geval precies wat je zoekt. Het BIB-systeem van Pauwels Sauzen is een uniek systeem op de markt dat tegemoet komt aan alle eisen van de professionele gebruiker. Zo combineert dit systeem een snelle service met een optimale hygiëne én een maximaal rendement van de sauzen. Het systeem is bovendien beschikbaar voor het gros van onze smaken.