Tartaar: de lekkerste saus bij de vis

Tartaar: de lekkerste saus bij de vis

De wereld is de Franse keuken dankbaar voor heel wat koude en warme sauzen. Tartaarsaus is er daar zeker één van. Deze klassieke saus heeft zich ontpopt tot één van de klassiekers in het assortiment van iedere snackuitbater én van Pauwels sauzen.

Tartaarsaus

Een lekker stukje vis heeft niet veel nodig om perfect te zijn. Of het nu tussen een broodje is, op een burger, gefrituurd of gebakken: een heerlijke tartaarsaus kan de geschikte afwerking zijn van iedere snack op basis van vis. Bovendien is tartaarsaus een eenvoudige saus om te bereiden. Dat beseften ook de Fransen toen zij voor het eerst een mayonaise gingen bewerken met fijn gehakte sjalotjes, bieslook, bladpeterselie, peper en zout. Eenvoudig, toch? Zo eenvoudig zelfs dat we er ons allemaal al verschillende keren aan gewaagd hebben.

Dat tartaarsaus regelmatig huisbereid wordt, heeft ervoor gezorgd dat ook iedereen zijn eigen voorkeuren is gaan ontdekken. Met of zonder groffe stukjes ui. Met kappertjes of augurk. Met bieslook, peterselie of kervel. Met een hardgekookt eitje of zelfs met mierikswortels. Met citroensap of liever wat pikanter met wat paprikapoeder. Er zijn talloze recepten in omgang, zowel bij frituren en burgerzaken als bij brasserieën en tavernes.

Tartaar: de lekkerste saus bij de vis

Knapperig of fluweelzacht

Dat ieder zijn eigen favoriete tartaarsaus heeft, is een gegeven. Daarom ook dat we bij Pauwels twee verschillende varianten hebben ontwikkeld: Tartaar de Luxe en Tartaar Traiteur.

Onze Tartaar Traiteur wordt bereid met fijn gesnipperde ui en een kruidenmengeling van peterselie, gemalen kervel en paprika-extract. De combinatie van 48% koolzaadolie en 4% scharreleigeel zorgt daarenboven voor een licht mondgevoel. Tartaar Traiteur wordt daarnaast gekenmerkt door een gladde structuur. Wie liever een groffere en vastere tartaarsaus heeft – eentje op op grootmoeders wijze zeg maar – kan gebruik maken van onze Tartaar de Luxe. Kenmerkend aan deze tartaarsaus zijn de grotere stukjes ui (9%) die voor de groffere structuur en extra bite zorgen. Deze tartaarsaus wordt bovendien bereid met bieslook en peterselie. Vergeleken met de Tartaar Traiteur dragen ook de hogere percentages koolzaadolie (60%) en scharreleigel (5,3%) bij tot de vastere structuur en een voller mondgevoel.

Zowel de Tartaar Traiteur als de Tartaar de Luxe worden voornamelijk geserveerd bij gerechten met gebakken vis, koude vis en gefrituurde snacks. Een echte Britse ‘fish & chips’ met grote schep tartaar, iconischer wordt het niet! Daarnaast worden tegenwoordig ook de combinaties met rundsvlees, gevolgte, hamburgers, visburgers of vegaburgers steeds populairder.