Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Dat weten we ook bij Pauwels sauzen. Een saus die voor de ene heerlijk is, kan voor de andere misschien maar middelmatig zijn. Daarom hebben we in ons assortiment ook verschillende sauzen die zeer dicht bij elkaar aanleunen, maar toch verschillend zijn. In dit artikel zetten we twee soortgelijke sauzen naast elkaar: Américaine en Américaine Traiteur.
Zoals iedere klassieke Américaine wordt ook die van Pauwels sauzen bereid op een sterke basis van tomatenpuree. Dat is ook de belangrijkste reden voor de diepe oranje kleur van deze saus. Verder vinden we op de ingrediëntenlijst nog 5 ingrediënten terug die bepalend zijn voor de smaak: uien, wortelen, paprika-extract, mosterd en een stevig kruidenassortiment. Het resultaat is een krachtige saus vol westerse smaken met een stevige structuur.
Wanneer we de ingrediëntenlijst van de Américaine Traiteur erbij nemen, zien we duidelijk enkele overeenkomsten. Zo verschijnen tomatenpuree, mosterd, uien, wortelen en paprika-extract opnieuw op het toneel. Hieraan worden echter nog enkele sterke ingrediënten toegevoegd: peterselie, appelextract en kappertjes. Bovendien is ook het gehalte tomatenpuree hoger dan bij de klassieke Américaine. De extra ingrediënten en het hogere tomaatgehalte maken van de Américaine Traiteur een saus die nóg krachtiger, kruidiger, zoeter en zuurder is dan de klassieke versie.
Samenvattend: de smaak van de Américaine Traiteur is iets meer uitgesproken en daardoor ideaal voor liefhebbers van wat pittiger. Een interessant gegeven in de marge: onze klassieke Américaine bevat 25% koolzaadolie en 2,7% eigeel. Voor de Américaine Traiteur is dat respectievelijk 15% en 1,8%.