Hotdogs zijn meer dan opgewarmde Frankfurters in een pistolet met zuurkool. De recente opmars van streetfood op de culinaire agenda heeft er immers voor gezorgd dat het broodje worst zich definitief kon bevrijden van het duffe imago. Hotdogs horen dan ook voortaan thuis in de categorie Gourmet Food, daar waar volwaardige maaltijden op hun plek zijn. En dat junkfood omtoveren tot haute cuisine niet altijd even moeilijk hoort te zijn, bewijzen we in dit artikel waarin we 5 handige tips geven om de hotdogs op uw menukaart snel en eenvoudig naar een hoger niveau kan tillen.
1. Kies een broodje met smaak Wie een Haute Dog wil maken, moet beginnen bij het begin. En het begin, dat is het broodje.
Met een zachte sandwich scoor je immers weinig punten. Gebruik ook geen klassieke pistolet, maar ga voor een broodje op basis van noten of maïs. Een lekkere zuurdesem bijvoorbeeld, een Amerikaanse bagel, een ciabatta of een Italiaanse bol. Het broodje is namelijk meer dan een noodzakelijkheid om de worst en de garnituur samen te houden. Broodjes kunnen doorspekt zijn met kruiden, noten of zaden en geven zo uw Haute Dog extra smaak: een snelle opwaardering van de traditionele hot dog, niet waar? Bovendien wil het oog ook wat. Daarom is het nóg belangrijker om uw Haute Dog ook visueel te onderscheiden van de hot dog.
2. Stap af van worst uit blik De worst tussen het broodje is vaak de eyecatcher van het geheel. Stap daarom af van de Frankfurter uit blik en kies voor een échte, authentieke worst. Een verse kippenworst bijvoorbeeld of een merguez, chipolata, rookworst of kaasworst. In de wintermaanden kan u ook kiezen voor een witte of zwarte pens voor de liefhebbers. Maar het hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Een wel héél stijlvolle versie maakt u bijvoorbeeld met kreeft of krab. Hoe dan ook: wie kwaliteit inkoopt, zorgt voor meer buzz en voor gasten die blijven terugkomen speciaal voor uw Haute Dog!
Tip: Denk ook eens na over de bereidingswijze van de worst. Zo maakt een kaasworst die gegrild is op houtskool meer indruk dan een traditionele Weense worst opgewarmd op het vuur.
3. Gebruik originele groenten, verse kruiden en kaas Omdat een broodje met enkel een worst culinair onverantwoord is, wordt de Haute Dog van extra smaak én kleur voorzien dankzij de garnituur. Enerzijds is er het klassieke gamma aan groentjes met o.a. tomaat, komkommer, geraspte wortel, maïs, radijsjes of witte kool. Zuurkool hoort natuurlijk ook in dit rijtje thuis, maar voor een Haute Dog geef je dan weer de voorkeur aan diens Koreaanse neefje kimchi. Anderzijds kan de keuze vallen op de wat originelere groenten zoals een geraspte rode biet, koolsla, hummus van tuinbonen, avocado en zelfs zwarte of groene (ontpitte) olijven of tapenade. Ook een gebakken eitje, augurken, zilveruitjes of andere gepekelde groenten kunnen een prima aanvulling van uw Haute Dog betekenen.
Tip: Welke garnituur u ook kiest, verwerk er zeker een bos verse kruiden in. Denk aan koriander, basilicum of peterselie. Ook een lekker cheesy bindmiddel doet wonderen: een streepje roomkaas of een paar stukken brie, roquefort of geitenkaas. Zolang het smelt, is het de perfect match met uw Haute Dog!
4. Werk af met een exclusieve topping van Pauwels Sauzen Pauwels Sauzen assortiment haute dogs
Mosterd is een klassieke topping die niet mag ontbreken op elke hotdog of Haute Dog. Daarnaast zijn ook mayonaise en ketchup de favorieten, maar durf het gerust ook eens aan om de creatieve toer op te gaan.
In het gamma van Pauwels Sauzen zitten bijvoorbeeld tal van sauzen waarmee u de laatste hand kan leggen aan uw signature Haute Dog. Denk aan onze Truffel Mayonaise of Jalapeño Mayonaise bijvoorbeeld. Ook een Barbecue Snack past in het rijtje thuis: op smaak gebracht met pittige curry en chili en heerlijk verfijnd met zuiderse tijm en ui. Andere exclusieve toppings in het gamma zijn de Hamburgersauzen Dressing, Giga, Hot en Triple, een pikante Harissa en de kruidige Mammouth of Hot Mammouth.
Tip: Een beetje crunch is altijd welkom. Zorg daarom voor fijn gesnipperde jalapeños, chilipepertjes of gefrituurde peterselie bovenop de topping. Ook een gefrituurd uitje doet wonderen. Strooi er wat verkruimelde chips of dunne ringen overheen en u krijgt een bevredigend krakend resultaat.
5. Presenteer met een signature look De kleuren van de garnituur en de gekozen topping doen al veel voor de presentatie van uw Haute Dog. Toch hoeft het daar niet op te houden, want ook de wijze waarop u de Haute Dog aan tafel brengt, maakt deel uit van de ervaring. Verlaat daarom de piste van het traditionele witte serviette van uw hotdog en serveer de Haute Dog voortaan in een mandje, houten krat of vetvrij papier met een leuke print!