Pepersaus van Pauwels: pittig, romig en kruidig van smaak

Pepersaus van Pauwels: pittig, romig en kruidig van smaak

Pepersaus is ontegensprekelijk één van de klassieke sauzen in de Belgische gastronomie. Zowel warm als koud heeft deze saus een plek in elke frituur, foodtruck, broodjeszaak, brasserie en restaurant. Dat de saus gemaakt wordt van peperbolletjes is een evidentie, maar van welke soort en in welke vorm lichten we toe in dit artikel.

Soorten peper

Een goede pepersaus, warm of koud, wordt gemaakt van peperbolletjes die afkomstig zijn van de tropische peperplant (piper nigrum). Die plant is verantwoordelijk voor de groei van alle soorten peper: groene, rode, witte en zwarte peper. Pepers groeien namelijk als bessen aan deze plant en worden in een verschillend stadium van rijpheid geplukt en nadien gedroogd. De staat van rijpheid is bepalend voor de kleur.

Wanneer de onrijpe bessen na ongeveer zes maanden worden geplukt, zijn ze groen van kleur, met een frisse, vegetale en zeer milde smaak. Zwarte peperbessen zijn in feite groene bessen (en dus eveneens onrijp) die kort gekookt en nadien in de zon gedroogd worden. Daardoor krijgen ze ook hun donkerbruine/zwarte tint en geraken ze verrimpeld. Gemalen staat deze peper garant voor een zeer aromatische, pittige smaak. Rode peperbessen zijn rijpe bessen die na ongeveer negen maanden geoogst worden en nadien gedroogd. Dat gebeurt niet in het zonlicht, waardoor ze hun kleur behouden. De smaak na droging is intens en pikant. Een afgeleide van de rode peperbessen is de witte soort. Witte bessen worden geplukt wanneer zwarte bessen in de overgang naar rood zitten. De op dat moment roze kleur wordt geweekt in water waardoor de bessen gisten en hun schil verliezen en uiteindelijk wit uitslaan. Witte bessen smaken veel zachter .

Pepersaus

Zwarte peper(-saus)

Peper heeft zijn pittige, hete karakter te danken aan de stof piperine. Deze stof komt voornamelijk voor in de zwarte peperbessen. Deze zwarte soort is ook de belangrijkste bouwsteen waarop de Pepersaus van Pauwels is gemaakt.

Wie de ingrediënten op het etiket van onze Pepersaus bekijkt, ziet een vermelding van 1,3% zwarte peper. Dat omvat een combinatie van zowel gebroken zwarte peperbolletjes als fijngemalen poeder. In combinatie met de worcestersaus in het recept geeft dit een heerlijk pittige, romige en kruidige smaak. Het geheel wordt door onze collega’s van Productontwikkeling ingeschaald op onze Hot Scale als ‘Licht Pikant’. Daarmee prijkt op het etiket één pepertje. Let wel: de Pepersaus van Pauwels is een koude saus en mag dus niet rechtstreeks opgewarmd worden. Meer informatie over welke sauzen wél of niet opgewarmd mogen worden, ontdekt u in dit artikel.

Zoals voor veel speciaalsauzen in het assortiment van Pauwels, is ook de Pepersaus beschikbaar in verpakkingen voor klein-, medium en grootverbruik: tubes van 1 liter, PET bokalen van 3 liter en Bag-in-Box van 2x 5 liter.