
Smashburgers
Wie een normale (verse) hamburger bereidt, gaat meestal aan de slag met een mooi rond of ovaal vormpje waarin het gehakt samengedrukt wordt. Doordat de burgers zo netjes voorgevormd zijn, blijft het gehakt goed samen en gaart de burger ook gelijkmatig. Het resultaat: een mooie, symmetrische hamburger voor in de boekjes. De laatste nieuwe burgertrend daarentegen gooit dat principe volledig overboord. Bij een smashburger leg je simpelweg een handje grof gehakt rechtstreeks op een hete bakplaat. Met een plat mes druk je nadien het gehakt zo hard mogelijk aan op de bakplaat. Hoe platter het gehakt en hoe willekeuriger de burgervorm, hoe beter.
Dergelijke geplette hamburgers werden in 2007 reeds uitgevonden door de Amerikaanse restaurantketen ‘Smashburger’. Oprichter Tom Ryan – met een verleden bij onder meer Pizza Hut en McDonald’s – wou met de keten de hamburger heruitvinden met een unieke smaak en bereidingswijze. “Met een naam als smashburger zetten we meteen onze sterke punten in de kijker”, aldus Ryan. “Uit de benaming blijkt dat voor deze geplette burgers een ambachtelijke bereidingswijze geldt, met een ruwe, natuurlijke benadering. Het is bovendien die uitzonderlijke benadering die ervoor zorgt dat jongeren zich aangetrokken voelen door deze burgers met een hoekje af.”