Tartaarsaus: onze smaakmaker in februari

Tartaarsaus: onze smaakmaker in februari

Niet januari, wél februari. Dát is de maand waarin de meeste mensen pas echt de daad bij het woord voeren en hun goede voornemens kracht bijzetten. Het is dan ook geen toeval dat in de maand februari de bekende Tournée Minérale van start gaat, terwijl ook de afgelopen jaren ook de Dagen Zonder Vlees in deze periode van het jaar gehouden werden. Wat dat eerste betreft, kunnen wij jou helaas niet helpen. De dagen waarop je geen vlees eet daarentegen, dat is wél spek voor onze bek! In februari richten we onze blik dan ook op tartaarsaus, de ideale smaakmaker bij visgerechten!

Tartaarsaus: onze smaakmaker in februari

Franse keuken

Geschiedkundigen leren ons dat de oorsprong van tartaarsaus ergens in de negentiende eeuw zou liggen, met name bij de Franse koks die toen in dienst waren bij de “Tataren” die delen van Oekraïne en Rusland bezette. Daar ontstonden de eerste recepturen voor wat omschreven werd als een “gemengde saus voor koude vis”. Wie de naslagwerken van de klassieke Franse keuken er op nahoudt, weet dat een “Sauce Tartare froide traditionnelle” niet meer is dan een mayonaise met eigeel en gekruid met zeer fijn gehakte sjalotjes, bieslook, bladpeterselie, peper en zout. Eenvoudig, toch? Zo eenvoudig zelfs dat we er ons allemaal al verschillende keren aan gewaagd hebben.

Net als Cocktailsaus is ook Tartaar één van die klassieke sauzen die in vele huiskamers de stempel ‘homemade’ meekrijgt. Soms met groot succes en andere keren misschien ook wel eens met – laat ons zeggen – te grote verwachtingen. Een tartaarsaus maken volgens de regels van de kunst is dan ook geen evidentie. Het samenspel van zuur en zoet moet in een perfecte balans zitten, terwijl op industriële schaal nog eens rekening gehouden moet worden met de houdbaarheid.

Op grootmoeders wijze

Dat tartaarsaus regelmatig homemade bereid wordt, heeft ervoor gezorgd dat ook iedereen zijn eigen voorkeuren is gaan ontdekken. Met of zonder groffe stukjes ui. Met kappertjes of augurk. Met bieslook, peterselie of kervel. Met een hardgekookt eitje of zelfs met mierikswortels. Met citroensap of liever wat pikanter met wat paprikapoeder. Het recept van de tartaar kent duidelijk vele varianten en om ieders wens in te willigen, hebben we bij Pauwels Sauzen twee types tartaarsaus in het assortiment.

Enerzijds doen we de liefhebbers van zacht-zure smaken en het pittige van mosterd plezier met onze Tartaar Traiteur. Deze tartaar is eerder glad van structuur en wordt bereid met fijne ui en een kruidenmengeling van groffe peterselie, gemalen kervel en paprika-extract. De combinatie van 48% koolzaadolie en 4% scharreleigeel zorgt daarenboven voor een licht mondgevoel. Anderzijds hebben we ook gedacht aan de liefhebbers van de vastere tartaarsaus op grootmoeders wijze: Tartaar de Luxe. Kenmerkend aan deze tartaarsaus zijn de groffe stukjes ui (9%) die voor de groffere structuur en extra bite zorgen. Deze tartaarsaus wordt bovendien bereid met gesnipperde bieslook en peterselie. Het hoge percentage koolzaadolie (60%) en scharreleigel (5,3%) zorgt dan weer voor een vastere structuur en een vol en romig mondgevoel.

Zowel de Tartaar Traiteur als de Tartaar de Luxe worden voornamelijk geserveerd bij gerechten met gebakken vis, koude vis en gefrituurde snacks. Een echte Britse ‘fish & chips’ met grote schep tartaar, iconischer wordt het niet! Toch worden tegenwoordig ook de combinaties met vlees, hamburgers, visburgers of vegaburgers steeds populairder.

Pauwels Tartaar de Luxe 3L Pot bokaal

Beschikbaar in elke verpakking

Tartaarsaus behoort tot het clubje van klassieke sauzen. Ook al kent de saus haar oorsprong in de Franse keuken, toch is ze sterk verankerd in de Belgische eetcultuur en dus is het geen verrassing dat we bij Pauwels Sauzen onze tartaar aanbieden in een grote verscheidenheid aan verpakkingen. Voor elk verbruik een verpakking op maat! Zo is onze Tartaar Traiteur beschikbaar in middelgrote en grote verpakkingen van 3 liter PET bokalen en 5 liter Bag-in-Box. De Tartaar de Luxe op grootmoeders wijze is beschikbaar in elk type verpakking, met uitzondering van de 7,5 liter Sausmaster. Dat betekent de tubes van 500ml en 1 liter voor klein verbruik, de 3 liter PET bokalen voor middelgroot verbruik en de 5 liter Bag-in-Box en 10 liter emmers voor grootverbruik.